Parc André Citroën, Parijs © atelier GROENBLAUW

Hittestress

Extreme, langdurige hitte vermindert het functioneren van mensen en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De stedelijke omgeving warmt al meer op dan het buitengebied en in de openbare ruimte zijn plekken nodig om af te koelen. De geformuleerde eisen hebben tot doel om koelere plekken buiten te creëren en het opwarmen van de stedelijke omgeving tegen te gaan. Eisen voor temperatuurregulatie in gebouwen zelf zijn hier niet opgenomen.

De hoeveelheid schaduw wordt berekend op de hoogste zonnestand (21 juni) en kan afhankelijk van het gebruiksfuncties bijgesteld worden in een bereik van 20%-60%. Bij oplossingen hebben natuurlijke oplossingen die bijdragen aan de biodiversiteit de voorkeur.

Koele, schaduwrijke verblijfsplekken (>200m², gevoelstemperatuur <35°C op gemiddelde warme zomerdag) zijn op loopafstand (300 meter) aanwezig en openbaar toegankelijk.

De eis van 40% kan afhankelijk van de gewenst bebouwing en van de gebruiksfuncties bijgesteld worden in een bereik van 20%-60%. Wanneer de albedo bij oppervlakten op de begane grond hoog is, kan dat een negatief effect hebben op de gevoelstemperatuur.

Er moeten maatregelen (gebied en gebouw) worden getroffen om de opwarming van de binnentemperatuur te voorkomen (alvorens eventuele toepassing van actieve koelingsmaatregelen).

Boven- en ondergrondse vitale en kwetsbare functies, koude infrastructuur en groenvoorzieningen in de openbare ruimte moeten bestand zijn tegen de hitte. Hierbij gaat het onder andere om de opwarming van drinkwater. Groenvoorzieningen zoals bomen moeten gezond zijn om verkoeling te bieden. Dit wordt bereikt door o.a. de soortkeuze, goede groeiomstandigheden (boven- en ondergronds) en beschikbaarheid van grondwater.

Download de eisen

Het Programma van Eisen is een compact overzicht van eisen om klimaatbestendig te ontwikkelen. Een minimaal en praktisch programma van 1 A4’tje, gebaseerd op de huidige inzichten met het richtjaar 2050.

Download

Boszoom © Nanda Sluijsmans

Van initiatief tot uitvoering

Het stappenplan helpt u stap voor stap van initiatieffase tot uitvoering om uw ambities werkelijkheid te laten worden.

Heeft u suggesties voor deze website?

Stuur een e-mail